SKUPINA: fleksori (pregibači) kuka

Najdublje smješten mišić ljudskog tijela, psoas čini bitnu ulogu u joigjskim asanama. Otvoreni psoas će dati sofisticirani luk u backbending asanama i preuzeti istezanje s lumbalne kralježnice. Također snažni psoas će dati gracioznost i lakoću pokreta u vinyasama.

ANATOMIJA: Tri mišića povezana su s onim što se obično naziva “psoas”: psoas veliki, psoas mali i iliacus. Zajedno se ova grupa naziva i ILIOPSOAS. Ova skupina veže kralježnicu s bedrenom kosti, što mu određuje bitnu ulogu – povezuje gornji i donji dio tijela! Psoas veliki polazi od T12 (zadnji torakalani) do L4 te prolazi vanjskim rubom stidne kosti. Završava vezanjem na femur (bedrena kost), a u zdjelici se vlaknima veže za ilicaus-a.

FUNKCIJA: Primarna uloga je eksterno okretanje kukova, te sudjeluje djelomično u internoj. Kontrakcijom privlači natkoljenicu na trup. Psoas u joga položajima čini centar gravitacije.

Što je zdjelica u koštanom svijetu, psoas je u mišićnom – centar tijela.

Psoas ne voli sjedenje (neaktivni psoas) i lordozu (skraćeni psoas).

Položaji gdje je psoas kontraktiran su primjerice Navasana i Kurmasana.

Položaj gdje je psoas izdužen su primjerice Urdhva Dhanurasana i Ushtrasana.

NOTACIJA: Kako redovito prakticiramo, možemo otkriti problem ili disbalans u našem tijelu. (isto tako, inteligentna praksa može ujednačiti i rekonstruirati).
Najčešći disbalans je pronađen u zdjelici, što se očituje u jednoj strani koja je najčešče blago zakrenuta prema dolje i naprijed. Naime, glavni ‘’krivac’’ je urpavo jedan skraćeni psoas (drugi je očito preistegnut u odnosu). Idealan položaj za jednostranično istezanje psoasa je Virabhadrasana (ratnik).
Ostali mogući krivci su;
-Rectus femoris (kvadriceps)
-Aduktori (mišići unutarnjeg bedra)
-U rijetkim slučajevima: natezač široke fascije


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *