〈Sthiram Sukham Asanam〉                                                                             I težina i lakoća su integrirane u položaj.
Patanjali’s Yoga Sutras 
Za razliku od vođenih satova, ovdje pojedinac prakticira Ashtanga slijed zasebno, prema svom tempu i kapacitetu.
Mysore metoda najsigurnija je, ujedno i najodrživiji način za učenje te integriranje prakse. Student ima priliku učiti jedan po jedan položaj, svjesno i detaljno. Napredak se razvija na individualnoj bazi, umjesto uobičajenog modula ”one size fits all”.

Kako izgleda Mysore sat?

Za vrijeme Mysore sata je uglavnom tišina popraćena zvukom Ujjayi daha. Učitelj nadgleda studente, te po potrebi asistira i usmjerava. Asistencije mogu biti verbalne, a najčešće su ”hands-on” (namještanje ili produbljivanje položaja). Student započinje svoju praksu, vremenski neovisan o ostatku studenata. Isto tako je završava. Učitelj postavlja vremenski rok od kada se može početi vježbati, te do kada se praksa mora završiti. Uglavnom se radi o tri sata, najčešće u ranojutarnjim satima ( 06 h- 09 h). Gdje god putovali u svijetu, Mysore sat će izgledati isto. U nekim shalama je moguće vidjeti početnike kako ponavljaju Pozdrave Suncu, dok u prvim redovima pojedinci sklapaju kontorcionističke položaje.


Mysore sat, Ananda yoga studio, Split


Spacious yoga, Bali

Način rada Mysore metode

Ukoliko se radi o apsolutnom početniku, pri prvom dolasku na Mysore sat, praksa neće biti duža od 30 min. Student starta s uzastopnim ponavljanjem dinamične sekvence Surya Namaskar (Pozdravi Suncu), popraćenom s tek dvije stojeće asane (položaj). Tek kada student zadovolji kriterij jedne asane, učitelj mu dodjeljuje sljedeću. Sekvence su inteligentno postavljene, tako da prethodna asana priprema za nadolazeću.


Predanost i disciplina kao preduvjet

Sekvence Ashtange dizajnirane su kako bi sustavno rekonstruirale tijelo, živčani sustav i um. Svaka asana ima svoj učinak. Svakodnevna predanost praksi je potrebna kako bi se novi obrasci usadili, a poslije stari, nezdravi iskorijenili. Za početak se preporučuje obavezivanje na 3 puta tjedno, dok se postepeno praksa ne izgradi na 6 x tjedno, izostavljajući jedan dan u tjednu za odmor, tradicionalno subota. Na dane punog I mladog mjeseca, praksa se izostavlja zbog energetskog utjecaja. Ovaj stil učenja odgovara onima koji žele istinski istražiti dublje nivoe tijela, uma i utjecaja daha, predavajući se ovoj metodi u potpunosti. Ashtanga uzima svoj mah ukoliko se prakticira svakodnevno i dugoročno.


Yoga Chikitsa

U prijevodu – Joga terapija, naziv za Primarnu seriju Ashtange. Iako prva (od ukupnih šest), često je smatrana najtežom, jer se student upoznaje sa svim elementima prakse. Bez obzira na fleksibilnost ili općenitu formu tijela, prve serije su polazna točka za svakoga. Primarna uloga im je uzemljenje, no kako se tijelo paralelno rekonstruira, na ovaj efekt se može duže čekati. Na fizičkoj bazi, prva serija je usmjerena na otvaranje kukova. Ako kukovi nisu otvoreni, teško je prodrijeti u kralježnicu, gdje nas čeka pravi posao – rad sa živčanim sustavom, što dolazi prelaskom u Srednje serije. Napredne serije su dalje podijeljene u 4 različite sekvence. Elementi ostaju isti, položaji zahtjevniji, dalje istražujući razine tijela/uma.


naziv ”Mysore”

Mysore ili Mysuru je zapravo grad u jugo-zapadno smještenoj regiji Karnataka, Indija. Stil je dobio naziv po istom gradu, jer je upravo u Mysore-u ova vrste prakse popularizirana. Tu je otvorena i prva shala za prakticiranje, 1948. pod vodstvom K. Pattabhi Jois-a.